Žovneška avantura za otroke

zgodovinska, raziskovalna, ustvarjalna, gibalna in zabavna avantura za otroke z grajsko gospo Hemo

Žovneška avantura je zabaven, dinamičen, ustvarjalen in poučen program, primeren za skupine otrok vseh starosti (vsebina se prilagodi). Zanimiv program je odličen za šolske in vrtčevske otroke, tako za športne, naravoslovne kot kulturne dni, prav tako je več kot odličen za zabavno in aktivno, grajsko in čarobno praznovanje rojstnega dne. Skozi igro in naloge otroci spoznavajo to izjemno kulturno dediščino Gradu Žovnek, preizkusijo se v številnih nalogah, izpolnijo svoj učni delovni list, iščejo izgubljene zlatnike, pečatijo, se preizkusijo v mečevanju, osvajajo gradove in rešujejo zanimive naloge, katere jih pripeljejo do grajskega stolpa. Iz stolpa tako rešijo zaklenjeno, v kneza Friderika zaljubljeno Veroniko. Z delčkom večne ljubezni, lepim spominom, mnogimi legendami in zgodbami, znanjem in nepozabno izkušnjo, prijetnim pohodom, vzponom na grad in zabavnim učenjem skozi igro bo ta avantura za vedno ostala v njihovem spominu.

Program vključuje:

  • iskanje izgubljenih zlatnikov po legendi o celjski zakladnici na Gradu Žovnek,
  • reševanje učnega delovnega lista,
  • izdelavo spominka, izdelka za domov (mošnjiček z zlatniki),
  • zabavne, zanimive spretnostne in gibalne igre,
  • zgodbe, legende in gledališke vložke grajske gospe,
  • na zanimiv način spoznavanje Gradu Žovnek in pomembne zgodovine dinastije Žovneško-Celjskih,
  • sladka dobrodošlica v stolpu.

Trajanje programa: od 1 do 3 ure (po dogovoru)

Možne dodatne aktivnosti:

  • malica na Gradu Žovnek;
  • nadgradnja v Žovneško-Braslovško avanturo z vožnjo z vozom do Braslovškega jezera;
  • kosilo v Brunarici Jezero in zabavne, športne igre pri jezeru.
shape-ozadje

S kolesom po občini Braslovče in Spodnji Savinjski dolini

Ljubitelji kolesarjenja si zanimivosti braslovškega podeželja lahko ogledate s kolesa z vožnjo po eni izmed treh kolesarskih poti, ki so del mreže kolesarskih poti po dolini zelenega zlata:

Kolesarska pot št. 6 (13 km): Start pri gostilni Gomlanka Gomilsko–Kamenče-Poljče–Zakl–Trnava–Šentrupert–Kaplja vas–Grajska vas–Gomilsko

Kolesarska pot št. 7 (12 km): Start pri Restavraciji Štorman Parižlje–Poljče–Kamenče–Podvrh– Žovneško jezero–Sp. Gorče–Rakovlje–Parižlje

Kolesarska pot. št. 16 (gorska pot): Start pri Braslovškem jezeru–Braslovče– Preserje–Male Braslovče–Dobrovlje–Tešova–Vransko

Več o možnostih kolesarjenja po dolini zelenega zlata: 

http://www.turizem-zalec.si/sl/imenik/24/kolesarske-poti-po-spodnji-savinjski-dolini

Zemljevid kolesarski poti: TUKAJ 

Iz Letuša po Savinjski poti na Klopco ljubezni na Dobrovlje

Opis pohodne poti skozi zakraselo planoto

Pričetek poti – Letuš
Pot se začne v Letušu, manjšem naselju, ki je stičišče Spodnje in Zgornje Savinjske doline in ga zaznamuje mogočen kamnit most čez reko Savinjo. Izpred Sulcerjeve hiše se povzpnete na manjšo vzpetinico, na kateri stojita podružnična šola in cerkev sv. Janeza Krstnika iz leta 1482. Pri mežnariji pri cerkvi se odpravite po poti v gozd. Pot nadaljujete skozi gozd, pri tem pa zaradi številnih razpotij pazljivo sledite markacijam, da ne zaidete s prave poti. Sprva dokaj zložna pot, se nato zmerneje vzpne in nas pripelje do kmetije “Olčnik”. Tu zaobidete hišo in takoj nasproti nje nadaljujete pot skozi gozd, le-ta pa se prične nekoliko strmeje vzpenjati.

Vzpon mimo razpotij Strmec in Covnik proti Klopci ljubezni
Po nekaj minutah zmernega vzpona vas pot pripelje na asfaltno cesto, katero le prečite in vzpon nadaljujete po lestvi ponovno v gozd. Med vzponom tako najprej prečkate razpotje Strmec in po zadnjem vzponu skozi gozd zopet pridete do asfaltirane ceste (pri skali). Sledite cesti v levo le za kratek čas, nato se po markirani bližnjici vzpnete do Covnikovega križa. Od tam se napotite po cesti levo v smeri Bezovca, do Klopce ljubezni, kjer je tudi popularna izhodiščna točka za jadralne padalce. Na Klopci ljubezni si vzemite čas zase, za sprostitev in čudovit razgled na občino Braslovče in Spodnjo Savinjsko dolino.

Proti Bezovcu
Od Klopce ljubezni vas le nekaj minut po cesti naprej loči od Bezovca. križišču ponovno desno. Pot nadaljujemo po razgledni asfaltni cesti, po kateri v nekaj minutah rahlega spusta prispemo do Doma na Dobrovljah.

Do Doma borcev in Črete
Od Bezovca vodi pot naprej do Doma borcev I. Savinjske čete na Dobrovljah, kjer se lahko osvežite in tudi okrepčate. Žig je spravljen v skrinjici pri vhodu v dom. Pohodniki lahko od Doma borcev nadaljujete svojo pot mimo Destovške kapele do Planinskega doma na Čreti in po poti obiščete še eno izmed dobroveljskih zanimivosti, cerkev, ki je posvečena sv. Janezu in Pavlu, zavetnikoma “zoper hudo uro”. Od tod se odpira lep razgled na Spodnjo Savinjsko dolino.

Dan med ribiči

Vsi ljubitelji ribolova, ki bi z družino ali prijatelji kot zaključena družba dan radi preživeli v prijetnem mirnem okolju z ribiško palico v roki, priporočamo obisk Braslovškega jezera, Preserskega jezera ali kakšnega drugega športno ribolovnega področja, ki ga upravlja Ribiška družina Šempeter.

Več o možnostih ribolova

RIBIŠKA DRUŽINA ŠEMPETER: http://www.rd-sempeter.si/

email-icon-visitbraslovce

Kontakt

Več informacij o programu in rezervacija:
Telefon: +386 70 788 253
E-pošta: info@3jezera.si
Kontaktna oseba: Jasmina Roter Jager

fotogalerija-icon

Fotogalerija

Posts not found

Posts not found