Nova digitalizirana učna pot na Braslovškem jezeru

Ob Braslovškem jezeru so na Dan mladosti otvorili novo digitalizirano interaktivno učno pot okrog jezera. Učna pot je nastala v okviru projekta Doživljaj narave na Braslovškem jezeru, ki so ga partnerji ZIKŠT 3 jezera kot nosilec projekta, Občina Braslovče, podjetje Titanic d.o.o. (Brunarica Jezero) in Turistično društvo Braslovče uspešno pridobili na 2. javnem pozivu LAS Spodnje Savinjske doline.

Osrednji namen projekta je bila infrastrukturna ureditev in obogatitev ponudbe za aktivno preživljanje prostega časa ter vsebin, ki promovirajo naravno in kulturno dediščino, skrb za okolje in aktivnosti v naravi. Občina Braslovče je v preteklem letu že obnovila prelivni objekt na jezeru z leseno razgledno ploščadjo ter izgradila leseni pomol, uredila dotrajano obrežje, v nastajanju pa je motorični poligon z lesenimi elementi za razvijanje motoričnih spretnosti. Turistično društvo Braslovče je izvedlo več akcij za urejanje okolice, v sredo, 25. maja, pa je v vsebinski izvedbi ZIKŠT 3 jezera zaživela digitalizirana učna pot. V okviru le-te bodo do jeseni izvedli še okrog 16 vodenih animacij za šolske skupine in prvi tridnevni eko tabor za otroke iz socialno šibkejšega okolja v avgustu. 

Dogodek, ki ga je vodila Jasmina Roter Jager, so s simpatično kulturno drobtinico v besedi in plesu otvorili učenci 2. razreda OŠ Braslovče pod mentorstvom ge. Ane Rehar, vse zbrane pa je nagovoril tudi župan Občine Braslovče, g. Tomaž Žohar. Učenci 2. in 3. razreda OŠ Braslovče so se nato po kratki pogostitvi gostov s strani Brunarice Jezero z animatorkami Tajo Steblovnik, Katjo Sorčan in Jasmino Roter Jager podali na pot nove digitalizirane učne poti z ribico Branko Braslovčanko. Razen glavne junakinje, katere ime je izpeljanka in rima na Braslovčanka, so liki v aplikaciji imena dobili po znanih Braslovčanih. Z njimi se bodo uporabniki podali na raziskovanje kulturne in naravne dediščine kraja, zanimivega gozdnega življenja živali in rastlin, ekoloških tem, gozdnega bontona in gibanja v naravi. Na malo drugačen, zabaven in zanimiv, a hkrati poučen način. Glavna junakinja riba Branka Braslovčanka bo v tej aplikaciji s pomočjo uporabnika in drugih jezerskih prijateljev preko 10 vsebinskih točk, bogatih z vizualnimi, besedilnimi in tudi tudi avdio posnetki, reševala zanimive uganke in izpolnjevala naloge ter tako odkrila, kje se skriva šaljivi poglavar Braslav. Poleg uporabe aplikacije pa so učenci na otvoritvi pridno reševali tudi delovne liste, kateri bodo v kratkem na voljo tudi za ostale obiskovalce.

Prvi preizkuševalci so bili navdušeni in toplo priporočajo, da obiščete jezero in se podate na pot raziskovanja z aplikacijo, hkrati pa organizatorji predlagajo, da si obiskovalci le-to predhodno namestjo doma. Najdejo jo v trgovini Google Play pod naslovom Braslovško jezero – učna pot ali na naslednji povezavi https://play.google.com/store/apps/details?id=app.loco.braslovce

Posts not found

Posts not found