Grajska vas

Grajska vas je slikovita vasica s statusom kulturnega spomenika in bogato stavbno dediščino. Obiskovalca navduši s središčem vasi s cerkvijo Sv. Krištofa iz leta 1489, obnovljenim vaškim periščem in ohranjeno kmečko Rezarjevo hišo iz leta 1806. Zanimivost Grajske vasi so tudi Šmiglova zidanica, Konjeniški ranč Mustang in uspešno lokalno podjetje Steklarstvo Lukanc.

Rezarjeva kmečka hiša
Rezarjeva hiša je lepo ohranjena kmečka hiša, zgrajena leta 1806. Danes v njej nihče ne prebiva več, a še vedno služi svojemu namenu. Tu gospodinja še vedno peče kruh v stari krušni peči, tu se še vedno »delajo« koline in shranjujejo pridelki, napovedanim obiskovalcem pa postrežejo z domačimi dobrotami.

Šmiglova zidanica
Na slemenu nad Grajsko vasjo stoji Šmiglova zidanica z manjšo muzejsko zbirko posvečeno prvi konferenci Komunistične partije Slovenije. Na Šmiglovi zidanici, od koder se odpira čudovit razgled na Kunigundo in na vzhodni del Spodnje Savinjske doline, se vsako leto ob prazniku dela zbere več sto ljudi iz cele Spodnje Savinjske doline, postala pa je tudi priljubljena izhodiščna točka planincem za pohode na okoliške hribe.

Konjeniški ranč Mustang
V vasi deluje konjeniško društvo Mustang, ki združuje številne lastnike konj in ljubitelje teh plemenitih živali. Na ranču prirejajo različne konjeniške prireditve ter tradicionalno žegnanje konj.

shape-ozadje

Središče grajske vasi s spomenikom in cerkvijo
Središče grajske vasi lahko rečemo, da ima čisto poseben značaj z vidika stavbne dediščine. V središču vasi najdemo cerkev Sv. Krištofa, ki je v pisnih virih prvič omenjena leta 1489. Cesar Friderik IV. je daroval Grajski vasi klet gradu Ojstrica za popravilo kapele Sv. Krištofa. Leta 1504 je cesar Maksimiljan daroval letno 3 forinte iz celjskega Urbarja za ustanovitev večne luči. Že leta 1631 je imela cerkev tri oltarje, leta 1723 so jih med obnovo prizidali zvonik. Takrat je dobila podobo, ki jo ima še danes. Tlak v cerkvi je kamnit, pevska ampora sloni na dveh toskanskih stebrih in treh križnih obokih. Ladjine stene razčlenjujejo masivni pilastri, profilirani z bogatimi kapitli. Oltar je tipa »zlati oltar«, zgrajen okoli leta 1720. Grajen je v treh etažah. V sredini je podoba Sv. Krištofa, ki nosi dete Jezusa. Stranska oltarja sta posvečena Jerneju in žalostni materi božji iz konca 18. stoletja.

email-icon-visitbraslovce

Kontakt

Več informacij o programih:
ZIKŠT 3 jezera Braslovče (TIC Braslovče)
Telefon: +386 70 788 253
E-pošta: info@3jezera.si

fotogalerija-icon

Fotogalerija

Posts not found

Posts not found