Grad Žovnek

Na pobočju zakrasele planote Dobrovelj stojijo obnovljene ruševine enega najstarejših gradov na Slovenskem, nekoč mogočnega in pomembnega Gradu Žovnek, ki je bil družinski dom svobodnih gospodov Žovneških, kasnejših Celjskih knezov, ki so v srednjem veku močno zaznamovali razvoj celotne Srednje Evrope.

Bili so ena najmočnejših in največjih plemiških družin. Postali so tudi ena najbogatejših srednjeevropskih dinastij, ki se je po selitvi v Celje povzpela najprej do naziva grofov in kasneje do naziva deželnih knezov in tako dobila svojo Celjsko kneževino. Žovneško-Celjski so simbol srednjeveške državnosti, tri zvezdice iz njihovega celjskega grba pa častno krasijo slovensko zastavo, v opomin, da je zelo pomemben del zgodovine slovenskega in tudi evropskega naroda prav tu pri nas v Spodnji Savinjski dolini. zvor Žovneških še ni v celoti raziskan, vendar na osnovi razpoložljive dokumentacije sklepamo o njihovih pomembnih slovanskih prednikih. Njihov izvor je treba povezati tudi z nastankom bližnjega naselja Braslovče, kjer je bilo že okoli leta 1000 misijonarsko središče in je bilo sedež ene od prafar. Prvotni lastniki so bili Savinjski, ki so se kasneje preimenovali v Žovneške, ko so se okrog leta 1130 preselili na svoj družinski grad. Zaradi izjemne lege gradu, postavljenega na strmo vzpetino in obdanega z zakraselo Dobroveljsko planoto, je imela družina Žovneških pomemben strateški položaj. Zaradi svoje svobodne posesti, preračunljive politike, dobrega gospodarjenja in preudarnega povezovanja so imeli velik vpliv, dober gospodarski, vojaški in trgovski položaj.

shape-ozadje

S posojili in nakupi posesti so stalno povečevali svoje premoženje, obenem pa so se s porokami povezovali s pomembnimi plemiškimi družinami, tudi vladarskimi, kar je še povečalo njihov ugled. Gospodje Žovneški, kasneje grofje in knezi Celjski so v času med 12. in 15. stoletjem močno zaznamovali območje celotne Srednje Evrope. Kljub selitvi v Celju leta 1333 pa je grad Žovnek ostal pomemben del njihove posesti. Zadnji na gradu živeči lastnik je bil Jožef Čokl von Ruhethal. Ta je leta 1816 v dolini zgradil novo graščino Žovnek (Ruhethal) in tako zapustil stari grad, ki je bil naslednja leta prepuščen propadanju.

Vse od leta 1995 pa grad obnavlja skupina predanih prostovoljcev v okviru Kulturno-zgodovinskega društva v sodelovanju z Občino Braslovče, v vsej svoji veličini pa namenu že služijo mnogi pokriti prostori. Iz gradu, na katerega vodi pešpot in ponuja prijeten sprehod, se odpre pogled na Žovneško jezero, severne vrhove Posavskega hribovja, gozdnata pobočja Dobroveljske planote, pogled pa seže vse do Celja.

shape-ozadje

Ponudba za odrasle in otroške skupine

V okviru ZIKŠT 3 jezera smo za organizirane skupine pripravili zanimiva »Žovneška doživetja«. Odrasle skupine spoznavajo to izjemno zgodovino v okviru zanimivih vodenih programov z grajsko gospo Hemo in grajsko dobrodošlico. S kančkom teatralnosti jih popeljemo skozi grad, zgodovino in jim pričaramo tisti čas. Za otroke pa so na voljo programi »Žovneške avanture«, kjer skozi iskanje izgubljenega zlata, pečatenje, žigosanje in reševanjem različnih nalog na zanimiv način odkrivajo zgodovino. Žovneški grad je s svojo atraktivno podobo vedno bolj zanimiv ambient tudi za poroko, ki je ne boste pozabili, v stolpu pa vam pripravimo tudi različna poslovna in osebna srečanja.

email-icon-visitbraslovce

Kontakt

Več informacij o programih:
ZIKŠT 3 jezera Braslovče (TIC Braslovče)
Telefon: +386 70 788 253
E-pošta: info@3jezera.si

Več informacije o gradu in obnovi:
Kulturno-zgodvoinsko društvo Žovnek
G. Franci Kralj
Telefon: +386 70 705 468
E-pošta: rakovlje19@gmail.com

fotogalerija-icon

Fotogalerija

Posts not found

Posts not found