Florjanova maša na Gomilskem

Po dveh letih so se gasilci Gasilskega poveljstva Občine Braslovče ob obeležitvi godu sv. Florjana, zavetnika gasilcev, ponovno zbrali na Florjanovi sveti maši, ki jo je 7. maja organiziralo Prostovoljno gasilsko društvo Gomilsko.

Legenda o sv. Florjanu pravi, da je bil rimski vojak in je okoli leta 300 našega štetja služil vojsko v provinci Norik blizu Dunaja na ozemlju današnje Avstrije, nato je prestopil v krščansko vero in jo učil ter oznanjal med vojaki in ljudstvom. Ker so Rimljani v tistem času kristjane preganjali, ga je pooblaščenec cesarja Dioklecijana dal mučiti in umoriti. Na noge so mu privezali mlinske kamne in ga vrgli v reko Enns. Kasneje je bil proglašen za mučenika ter svetnika in zaščitnika vode in ognja.

Gasilci vseh sedmih gasilskih društev so se zbrali pred gasilskim domom na Gomilskem, nato pa so v povorki, ki je štela 65 uniformiranih gasilcev vseh starosti odšli v župnijsko cerkev sv. Štefana, kjer je mašo, namenjeno vsem živim in pokojnim gasilcem daroval župnik Martin Cirar. Po končani slovesnosti v cerkvi je zbrane gasilce v domu na Gomilskem pozdravil še župan Tomaž Žohar, ki je tudi sam gasilec, in se jim zahvalil za požrtvovalno, humano in nesebično pomoč, ki jo nudijo ob požarih, naravnih, prometnih in drugih nesrečah. Sledilo je še družabno srečanje ob tradicionalni zakuski s trdo kuhanimi jajci in domačim kruhom.

Foto in besedilo: T. Tavčar

Posts not found

Posts not found