4. Srednjeveški dan na Gradu Žovnek

V soboto, 14. oktobra, je v organizaciji ZIKŠT 3 jezera in pod pokroviteljstvom Občine Braslovče potekal že 4. tradicionalni Srednjeveški dan. Pester in bogat program je na Grad Žovnek privabil preko 2000 obiskovalcev iz celotne Slovenije.
 
Na otvoritveni povorki so se predstavili vsi sodelujoči in nastopajoči, vse zbrane pa je nagovoril župan Občine Braslovče, gospod Tomaž Žohar. Prireditev je povezovala grajska gospa Hema (Jasmina Roter Jager), v programu pa je sodelovalo okoli 100 nastopajočih. Življenje na grajskih dvorih, na viteških poljih ter v revnejših kmečkih vaseh so s srednjeveškimi tabori prikazali Vitezi najemniki grofov Celjskih, Vitezi Šaleške doline, člani KUD Ampus iz Tržiča, Ojstriška gospoda iz sosednjega Tabora, Tlačani iz Spuhlje ter Maistri Marpurgi iz Maribora, ki so skupaj z navidezno nasprotnimi celjskimi vitezi poskrbeli za napeto zgodbo, ki se je odvijala skozi cel dan. Korake srednjeveških plesov so prikazale srednjeveške plesne skupine Šaleška gospoda iz Velenja, skupina iz KD Lonca iz Škofje Loke ter člani Vitezov Šaleške doline. Program so popestrile kar tri zabavne predstave. Kmalu po otvoritvi so se gostje nasmejali, nekateri so v njej celo nastopili, predstavi Kozlovska sodba v Višnji Gori, ki jo je izvedlo gledališče Teater Cizamo. Popoldne sta akrobatske vragolije prikazala dvorna norčka Matjaž in Tina Kekec, za zaključek prireditve pa sta izvedla izjemen ognjeni spektakel. V programu so sodelovali tudi člani Kulturno-zgodovinskega društva Žovnek. Dolgoletni predsednik, gospod Franci Kralj, je vodil po razstavi Friderika in Veronike, člani mečevalske skupine so prikazali nekaj dvobojev srednjeveških borilnih veščin HEMA, otroci so se lahko preizkusili tudi v lokostrelstvu. ZIKŠT 3 jezera je pripravil ustvarjalne delavnice, najmlajši pa so si lahko spekli pravi srednjeveški kruhek. Za lačne in žejne želodčke je poskrbela Žovneška krčma s pečenimi piščančjimi kračami, mlinci in zelenjavno omako ter hladno pijačo. Tokratni srednjeveški dan je bil delno dobrodelno obarvan. V sklad za pomoč poplavljenim gospodinjstvom so bili namenjeni vsi zbrani prostovoljni prispevki, izkupiček od na licitaciji prodanih dežnikov, ki so jih ustvarile grajske slikarke Ojstriške gospode ter celoten izkupiček od prodaje palačink, ki so jih na stojnici v sodelovanju s KZD Žovnek pekle članice Turističnega društva Braslovče.
 
Za uspešno izvedbo dogodka se zahvaljujemo vsem sodelujočim srednjeveškim skupinam, PGD Braslovče za redarstvo in varnost na dogodku, družinama Rak in Fonda za parkirna mesta, režijskemu obratu Občine Braslovče za vso pomoč pri pripravi prostora in seveda Občini Braslovče za pokroviteljstvo.

Posts not found

Posts not found